mandag 31. januar 2011

mandag 24. januar 2011

Solar

Solar handler om Michael Beard, en middelaldrende Nobelprisvinner i fysikk. Hans femte kone har akkurat funnet ut at han har vært utro, mer enn èn gang, men hun skiller seg ikke. Hun er utro tilbake. Da blir Beard forelsket i henne på nytt.


Han er "sjefen" på et nyopprettet nasjonalt senter for forskning, men med flere irriterende ansatte enn han selv, spesielt unge Tom Aldous. Beard lever godt av berømmelsen og innflytelsen han har som Nobelprisvinner, og takker ja til et opphold på Svalbard for å studere klimaforandringene på nært hold, og etterhvert ender han opp som aktiv forkjemper for saken, med noen egeninteresser i bunn selvfølgelig.
Boken er faktisk veldig morsom, flere ganger jeg måtte le høyt, og det skjer ikke så ofte når man leser. Beard er så seriøs, og ser ikke alltid humoren i situasjonene han havner oppi selv, og da syns jeg det er enda morsommere. Som for eksempel rotet som oppstår i støvelrommet på Svalbard.
Beard er ikke alltid en like sympatisk hovedperson, spesielt i andre halvdel av boken. Der forsvinner mye av humoren også, boken blir hakket mørkere.
Jeg syns Ian McEwan skriver veldig godt, han er god til å komme opp med karakterer, som er lett å se for seg. Jeg har ikke lest noe annet av han, (bare sett filmatiseringen til Atonement, som var fantastisk). Jeg har tittet på de andre bøkene hans, og han virker som en veldig allsidig forfatter, jeg tror jeg kommer til å lese mer av han.

torsdag 20. januar 2011

Batman

Nå har jeg lest at den tredje Batman filmen kommer sommeren 2012! Anne Hathaway har fått rollen som catwoman, det passer hun til.. og Tom Hardy skal spille Batmans fiende, Bane. Syns han var litt digg i Inception jeg!



Aaah, og Christian Bale som Batman er drømmemannen min...
De to forrige Batman-filmene var dritbra så gleder meg til å se denne også..!


mandag 17. januar 2011

Berømmelse

Jeg elsket Kehlmans forrige bok, Oppmålingen av verden, om de to kjente vitenskapsmennene Gauss og Humboldt. Den var morsom, smart og jeg likte at den blandet fakta og fiksjon.



Hans andre utgivelse er en bok med 9 fortellinger, som mer eller mindre flettes inn i hverandre. Det er en bok fra "nåtiden", med for det meste ganske selvopptatte hovedpersoner. Jeg vet ikke om forfatteren prøver å si noe om vår tids egosentrisme, men isåfall så er jeg ikke sikker på om jeg er enig. (Jeg tror ikke de var noe mindre selviske i gamle dager).

I den første fortellingen handler det om Ebling, som gir etter for presset og skaffer seg en mobil. Han får oppringninger som ikke er ment til han, har han fått et nummer som tilhører noen andre, og er det den kjente skuespilleren Ralph? Livet hans blir både mer spennende og mer kjedelig. Det er mobilen som skaper all spenningen, men livet hans blir desto mer kjedelig i forhold. 
Fortellingen om forfatteren Maria Rubinstein som i siste liten stepper inn for en kollega på en slags kultur-rundreise i Usbekistan eller Turkmenistan (uvisst i hvilket av landene), er en av de beste i boken, den er desperat og spennende.
Ellers er det den verdensberømte forfatteren av "alternative-finn-deg-selv"-bøker, kjæresten til en lettere nervøs forfatter som er redd for å bli brukt i en av bøkene hans, den oppdiktede kreftsyke gamle damen som ikke vil la forfatteren ta livet av henne, en mann som lar seg rive med og starter å leve et dobbeltliv, skuespilleren som får identiteten stjålet, og en datanerd som forteller om en opprivende businesstur. (Sistnevnte fungerer dårligst av historiene, den er skrevet på et slags "data-slang"-språk, den er liksom skrevet inn til et forum på internett).

Et problem med boken er oversettelsen. Når man leser så er det noe litt unaturlig over språket, det er fordi oversetteren har beholdt den tyske setningsoppbygningen som ikke fungerer like bra på norsk.
Dette er ingen "feelgood" bok, men den er ikke tragisk og trist heller. Den er litt avmålt, observerende på en måte. Jeg syns den er oppfinnsom, og nesten alle historiene har noe ved vårt moderne samfunn som man kan eller bør tenke litt over.

søndag 9. januar 2011

The Tourist



Jeg så the Tourist på fredag, og visste egentlig ikke noe særlig om filmen på forhånd, men med Angelina Jolie og Johnny Depp i hovedrollene og handlingen lagt til Paris og Venezia trengte jeg ikke vite så mye mer..

Angelina Jolie spiller rollen som den vakre, elegante Elise Clifton-Ward, som blir nøye fulgt av fransk og britisk politi ettersom hun er den store kjærligheten til en ettersøkt, Alexander Pearce. Hun får et brev fra Pearce, med beskjed om å ta 8:22 toget til Venezia og finne en mann som ligner han i kroppsbygning, og ta følge med han for å lure politiet til å tro at det er Pearce.
Mannen som blir plukket er Frank, og han blir selvfølgelig veldig sjarmert av Elise, og blir både ufrivillig og frivillig dratt med i det som skjer.

FIlmen er underholdende, den er spennende og litt morsom, og jeg liker å se Angelina og Johnny sammen! Men filmen kunne liksom vært enda kulere.. Den mangler litt edge. Filmmusikken ødelegger, ingenting er kult med den. Den er såå åttitalls og overdrevet, den skal si for mye om hvordan en scene skal være, f.eks sånn munter komisk musikk til noe av politiscenene, aaah det blir for mye!

Men alt i alt så koste jeg meg når jeg så den, og jeg hadde lyst til å dra til Venzia fra før av men nå vil jeg hvertfall!



torsdag 6. januar 2011

Paris!

Nå som julen er over er det bare slaps og lengsel etter våren de neste månedene.. Tenk om jeg kunne tilbringe våren og sommeren i Paris! Til og med de grå månedene vi har begynt på nå hadde vært lysere der. Jeg skal nok på besøk til våren! En vakker dag har jeg kanskje adresse i Paris..

Det virker så herlig!Jeg vil gå på museum, jeg vil pynte meg og spasere i de fine gatene, sitte på cafe og drikke vin midt på dagen, shoppe i de kule butikkene, gå langs elven og se på de gamle flotte bygningene, jeg vil si Bonjour og Merci, spise søtsaker fra et Boulangerie! Jeg vil til Paris!
















onsdag 5. januar 2011

Julegave


Fikk denne fine julegaven av søsteren min.. det er meg da jeg var liten! Skikkelig koselig gave, vi er fire søsken så alle fikk et hver med bilde fra da vi var små.



Nå må jeg bare finne et sted å henge det..