fredag 22. oktober 2010

Det ligger i blodet


"Det ligger i blodet" handler om familien Radley, som bor i en liten engelsk landsby. Det er Peter og Helen, med barna Rowan og Clara. Baksideteksten sier tydelig at the Radleys ikke er som alle andre, de har sensitiv hud, de hører ikke fuglekvitter, kan ikke klappe hunder og datteren Clara blir syk av å være vegetarianer. Boken gir inntrykk av å være litt mystisk og creepy.
Det opplagte er jo å anta at de er vampyrer, så jeg håpet de var noe annet spennende. Det var de ikke, de er vampyrer, og i alle vampyrhistorier så er det noe som er som mytene mens noe er feil. De kan være i sollys, men de blir svake. De kan fly, hvis de har drukket blod. I tillegg er flere "kjendiser" egentlig vampyrer, som Lord Byron og Jimi Hendrix, de bare staget sin egen død. Politiet i Manchester, hvor vampyrmiljøet er stort, vet om deres eksistens, og har en slags "noen kan ofres for fellesskapets beste"-filosofi.

Familien Radleys er "avholdne", og før hvert kapittel siteres det fra "Håndbok for avholdne". De har et ganske kjedelig liv, og det er visse plager som følger av å være avholdne. Det er lenge siden Peter og Helen har hatt noe romantikk i ekteskapet. Barna vet ikke at de er vampyrer, de er ikke populære på skolen, Rowan spesielt blir plaget av de andre guttene, han har eksem, er blek og alltid trøtt, en typisk "plaget sjel". Clara har hvertfall en vennine, pene Eve som Rowan er dypt forelsket i. En kveld oppdager Clara kreftene sine, med alvorlige konsekvenser.
Peter og Helen forteller barna hva de egentlig er, og tilkaller Peters bror for hjelp, den avanserte og blodtørstige Will, som har sine egne problemer og fortid med familien.

Jeg syns boken brukte altfor lang tid på å "komme i gang", da jeg var halvveis følte jeg fremdeles at det var en innledning til selve historien. Matt Haig skriver forholdsvis enkelt, mulig det er bedre på engelsk, som er originalspråket. Boken er helt grei, underholdende nok, og den tar seg opp i andre halvdel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar