lørdag 20. november 2010

love, life, Goethe


Denne boken er en filosofisk Goethe-biografi. Jeg har aldri lest noe av Goethe, men syns allikevel det var veldig interessant å lese denne. Siden jeg visste så lite på forhånd, var det mye jeg syns var interessant. Den heter love, life, Goethe - how to be happy in an imperfect world, og prøver å vise oss gjennom Goethes liv og hans verker hva vi kan lære av han og hvordan han er aktuell i dagens samfunn. Forfatteren, John Armstrong, sier at Goethe ikke hadde villet at vi skal vite alt om han for å kopiere han, men se hva han sier som kan passe for oss.
Jeg fant ut at jeg liker Goethe ganske godt. Han er ingen lidende kunstner, men heller ikke ignorant og arrogant. Han er opptatt av "det gode liv", hva kan hver enkelt gjøre for å leve godt. Jeg likte at han ikke har en spesiell oppskrift for alle, "fornekt ditt og datt", men han sier at det viktige er å utvikle seg selv. Han ser hva som kan være viktig med materielle goder, og imotsetning til andre i hans tid, er han fullt klar over sin priviligerte oppvekst og hvordan det har hjulpet han.

Det er så mye forskjellig i denne boken, som på flere ulike måter var fint og interessant å lese. Da Goethe skrev Unge Werthers lidelser ble han kjendis, og til og med klesstilen til Werther i boken, (ikke ulikt hvordan Goethe kledte seg selv), ble populær. Jeg visste ikke at Goethe kranglet med Newton, men det var gøy å lese. Goethe var av den oppfatning at vitenskapen burde utvide forståelsen vår, og var derfor kritisk til Newton, hans eksperimenter som gav resultater i situasjoner som man ikke opplever om man ikke bevisst går inn for det, så ikke Goethe helt nytten av. Han skrev selv om farger og hvordan vi kan øke fargebevisstheten vår i hverdagen. Det er en interessant måte å se vitenskapen på, at den burde ha en allmennskaplig nytte, utvide våre horisonter og forståelse av hvordan ting henger sammen, og være tilgjengelig for alle. Et interessant filosofisk ståsted å lese om. Goethe levde et liv det er verdt å lese om.

Boken er interessant både som biografi, og det filosofiske den er krydret med. Kapitlene har fått navn som Luck, Love, Friendship osv. Armstrong går selvfølgelig nærmere inn på litteraturen til Goethe, detaljert om hvert verk. Armstrong forklarer nærmere Goethes intensjoner med det han skrev og uttrykte, hva hans opplevelser kan ha betydd og betydde for Goethes liv og lære. Jeg liker historie, kunst, biografier og litteratur, alt i en salig blanding i denne boken. Armstrong har vært flink og forsynt boken med mange bilder og illustrasjoner, som er ekstra interessante å se på, siden dette ikke er fiksjon.Goethe på Italiareisen".., it is true that life is vain, that it's all pointless, that we will all end up as dust, and that this is completely appalling. And yet it is also appalling to believe this, to go through life thinking this. And here, Goethe thinks, our natural weaknesses come to the rescue. While we can go around saying that "life is vain" and praising this biblical line as wise and deep, we generally are quite incapable of living as if it were true".Goethe i Roma, tegnet av Tischbein


"We can find ourselves at home in earlier times, because in earlier centuries a part of human nature came to fruition and flowered. At no stage is the whole on display; therefore we need the whole history of nature as our imaginative dwelling place if we are to be complete".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar