onsdag 16. mars 2011

Hva skjedde med Esme Lennox?

Denne boken handler om Iris, men mest om Esme. 
Iris driver en vintagebutikk, er litt rastløs, og har et litt for nært forhold til broren sin, som egentlig ikke er broren. 
Hun blir kontaktet av et sinnsykehjem som skal legges ned, Iris er nærmeste slektning til Esme Lennox, en dame hun aldri har hørt om og som hun ikke ante eksisterte. Bestemoren har aldri fortalt at hun har en søster. 
Boken veksler mellom Esme, fortid, og Iris, nåtid. Esme vokser opp i kolonitidens India, med foreldrene og søsteren. Hun er et kreativt barn med for mye energi for en jente. Etter en traumatisk hendelse flytter familien tilbake til Skottland. Esme er ung tenåring i 1930årene, og har vansker med å tilpasse seg alle reglene hun ikke helt skjønner hvordan alle bare kan og forstår. Det er også vanskelig for henne å glemme det som skjedde i India, slik det virker som alle andre kan og forventer at hun skal gjøre. 

Forfatteren skriver godt, hun får frem på en subtil måte hvordan Esme oppfatter situasjoner og blir "irriterende" for de andre personene. På slutten syns jeg Iris sin historie ender litt klisjefylt, og det er noe med slutten på denne boken som er litt forstyrrende, på mer enn èn måte. 
Jeg blir glad for at vi bor i dette århundret, selvom det er rolleforventninger til både Iris og Esme, har Iris definivt et fritt liv. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar