torsdag 6. oktober 2011

Jaquemart-André

På søndag var jeg på en skatt av et museum, det private hjemmet til ekteparet Jaquemart-André, som var kunstsamlere og hadde en imponerende samling. Hjemmet er nå gjort om til museum.
Det er malerier, skulpturer og vakre antikviteter.Bygningen er stor og vakker, og ligger i Boulevard Haussman, 8.arrondissement.
Det som er spesielt med dette musèet, er at det er deres hjem også, bevart og møblert. Nydelige rom med vakre møbler og kunst, røykesalong, bibliotek, musikksal, og i andre etasje er deres private rom.

Skulptursal

Soverommet til Nélie Jaquemart


Nélie Jaquemart var maler, hun møtte André da hun malte et portrett av han. Stilig! Det var visst et svært lykkelig ekteskap, spesielt med tanke på deres felles interesse for kunst.
Det er en fantastisk kunstsamling de har, med blant annet malerier av Jacques Luis David, Rembrandt, Botticelli, og Van Dyck. Det er flere bilder fra italiensk renessanse, en egen florentisk avdeling og en venetiansk, som var Andrés lidenskap.

Vinterhagen, med glasstak
Le Grand Salon


Arkitekten bak bygningen, ble forbigått som arkitekt for Operaen i Paris, han hadde naturligvis noe å bevise da han bygde dette herskapshuset.
Så om man skal til Paris, er dette et museum å besøke! Kjøpte en bok i museumsbutikken, så nå skal jeg lese om historien til stedet, ekteparet og kunsten. 

2 kommentarer:

  1. Nydelig innlegg, men utrolig vakre bilder. Det må ha vært litt av et iv å leve der! Forstår at du hadde et flott besøk:-)
    Forresten, ápropos innlegget ditt om Siri Hustvedt: jeg leste den også og likte den heller ikke så godt. Anne Enright derimot har skrevet The Forgotten Waltz om utroskap, og den er helt strålende. den er mye sterkere fordi det er den frekke 'elskerinnen' som forteller historien i stedet for den sutrende og selvmedlidende hustruen i Sommeren uten menn.

    SvarSlett
  2. Takk! :-) var litt skuffet over Hustvedts siste.. Skal sjekke ut The Forgotten Waltz, alltid hyggelig å få boktips :-)

    SvarSlett