Da Nietzsche gråt er en roman om legen Josef Breuer og hans fiktive behandling av filosofen Nietzsche.
Breuer er en svært vellykket lege i Wien i 1880-årene, han har mye å være glad for; suksess, økonomisk trygghet, en vakker kone og barn. Allikevel er han ikke lykkelig, og han plages av tanker om en tidligere pasient, som han ble svært betatt av. Unge og vakre Bertha, som var plaget av hysteri og underlige symptomer, som at hun enkelte dager ikke kunne snakke tysk lenger. En ung legestudent og venn av Breuer, en viss Sigmund Freud, er veldig interessert i behandlingsmetoden Breuer anvendte på Bertha, som var noe helt nytt på den tiden. Han snakket med henne, og prøvde å finne frem til de underliggende årsakene til hysteriet, nemlig farens død. Breuers kone syns med rette at han er for mye sammen med henne, og til slutt nekter hun han å fortsette behandlingen.
Det er nå vi møter Breuer, mens han lengter etter Bertha. En dag får han et "frekt" brev, der noen bestemmer at de skal møtes på en cafè. Breuer møter motivillig opp, men blir helt bergtatt av den vakre og selvsikre kvinnen som møter han. Lou Salome har hørt om behandligen hans av Bertha, via sin bror som er medisinstudent, og hun vil at han skal gjøre det samme for hennes tidligere venn, den ennå ukjente Friedrich Nietzsche. Haken er at Nietzsche ikke må vite at hun står bak. Nietzsche plages av ulike smerter, spesielt en voldsom hodepine. Men Lou sier at han ikke har det bra psykisk og truer med å ta selvmord. Det er dette Lou vil at Breuer skal behandle, uten at Nietzsche er klar over det. For han er svært vanskelig å komme inn på.
Breuer går motvillig med på forslaget, han kan ikke motså Lou. Han blir veldig fascinert av Nietzsche, som så og si blir lurt til å komme til Breuer. Men så er det jo slik at kanskje Breuer trenger litt behandling også. Her begynner sjakkspillet, Breuer mot Nietzsche.
Jeg liker bøker satt i en annen tid, og spesielt når virkelige historiske personligheter er involvert, som i denne. Mye er bygget på virkelige hendelser, Breuer hadde Bertha som pasient, under pseudonymet Anna O., han var mentoren til Freud, de skrev sammen etterhvert en bok om behandlingen av Bertha og "samtale-behandling", Lou Salome fantes også, men selve møtene og samtalene mellom Nietzsche og Breuer er fiktive. Men veldig underholdende! Yalom har kommet opp med en virkelig god bok. Samtalene er dype, og handler om liv, død, kjærlighet, de er filosofiske og interessante. Jeg ble ikke imponert av slutten på boken, men det gjør ikke noe når resten av boken var så bra.
Jeg vil kanskje anbefale å lese boken på engelsk, den norske utgaven var full av skrivefeil, dårlig korrekturarbeid. Synd!
I etterordet er det forklart hva som er fiktivt og ikke, interessant og fint at det er med.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar